2013. szeptember 24., kedd

Boldog szülő, boldog gyermek

Nagy igazságot hordoz magával ez a kijelentés. Köztudott az a tény, hogy gyermekeink mindenben leutánozzák a szüleiket: viselkedésformákat sajátítanak el, beszédstílust, az arckifejezéseket, mimikákat és még sorolhatnám. A másik tény, amit már kevesebben mernek elismerni, hogy a gyerek túllát a viselkedésen, egyenesen a szülő lelki világába, képes megérezni a szülő lelki egyensúlyi állapotát, ha boldog, örül, vagy ha szorong, fél. Ezeket az érzelmi állapotokat a gyermek különböző képpen kódolhatja, ahogy az ő információi alapján képes erre. Tudni kell, hogy 6-7 éves korig az irracionális, kevésbé logikus gondolkodás jellemző a gyerekekre és ezért nem képesek helyesen kiértékelni az érzelmi állapotokat, így majd azt a mintát fogják alkalmazni, amit bemutattak előttük, amit láttak. Ha bizonyos helyzetekbe mi elveszítjük a türelmünket, ők is türelmetlenek lesznek velünk szemben, másokkal szemben. Ha mi kiabálunk vele, vagy másokkal, ő is így fog reagálni, amikor nem tetszik neki valami. Ha csapkodunk, ő is így fog reagálni. Ha szétszórtak vagyunk, őt se fogja érdekelni a pontosság. Ha mi kiegyensúlyozottak vagyunk, ő is az lesz. Ha mi sokat nevetünk, ő is vidám lesz. Ha előtte rosszakat beszélünk másokról, ő is kinyílvánítja szeretetlenségét. Ha sokat panaszkodunk, elégedetlenek vagyunk, az ő vágyait se fogjuk tudni soha kielégíteni. Stb...
Tehát előbb a magunk lelkivilágát kell pontra tegyük, hogy ez visszahathasson gyermekeinkre. Sokszor elszörnyedek amikor látom mennyire nagy hatással vagyok gyermekemre, amikor a rossz pontjaimat utánozza. De ugyanakkor örülök, mert tudatosul bennem miben kell javítsak, mit nem csinálok jól. Tanulhatunk tőllük és kijavítva a hibát meg lesz a jutalom.
A 2-3 év körüli gyerekek érzelmi kontrollja alacsony, hamar dühbe gurulnak, hisztiznek, sírnak és ilyenkor a legtöbb szülő tanácstalan, mit is tegyen, hogy viszonyuljon ehhez. A legbölcsebb dolog, ha higgadtak maradunk, és megbeszéljük a dolgokat. Hogy ez sikerüljon előbb a szülő meg kell értse mi is folyik le a gyermekben, mi váltotta ki a hisztit, fontos a tisztán látás, a jó lelkiállapot és aztán indulhat a dolog tiszázása a megbeszélés által. Ez a beszélgetés rá kell villágítson a gyermek érzelmeire, tudatosítsuk vele mit is szeretett volna, fejezzük ki megértésünket, de magyarázzuk meg neki a helyes viselkedést is abban a helyzetben, hogy hogy lehetne másképp megoldani azt amit ő szeretne, és ezzel rávezetjük a probléma megoldásra is és növeljük az érzelmei felett való önkontrollt. Megjegyzem ez csak akkor fog működni, ha a szülő képes helyesen viszonyulni a helyzethez, ő is képes megőrízni a kontrollt érzelmei felett, kiegyensúlyozott, szeretetteljes tud maradni. És akkor a siker garantált.
Ha gyakoroljuk ezt a módszert, kb. 8-10 éves korig, olyan gyermekeket nevelünk, akik képesek lesznek uralkodni magukon, helyesen fogják megoldani a problémáikat, racionálisan fognak gondolkodni és ők is ezt a megbeszélős, átértékelős stílust fogják gyakorolni velünk szemben és másokkal szemben. Én már tapasztalom a fiamnál. Sokszor mondja: „Anya, gyere beszéljük meg!” :)
A gyermekeink boldogsága nem csak ezen múlik, de az első 7 évben igencsak nagy hatással van rájuk mit látnak tőllünk. Ha egy családban béke, nyugodt légkör van, szeretik egymást, tudnak helyesen kommunikálni egymással a gyerek ezt megjegyzi magának és ezt fogja ő is gyakorolni.
Legyünk hát példák gyermekeink előtt. Elősszor dolgozzunk azon, hogy mi legyünk boldogok és ez nyilvánuljon meg viselkedésünkben és családjainkban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése